Днес оставих бакшиш.



Влязох да вечерям в популярна малка пицария, за която разбрах, че готвели вкусно. Има 5 маси с по 4 стола. Едно момиченце, което беше с гръб към врата се обърна, усмихна се  така чисто и гостоприемно , че дори не си спомням с какви думи ме посрещна .  Усещането бе  за едни искрено  изречени  благи слова.  Седнах и слушалката на ухото ми записука за 194 път днес -  звъняха ми по работа след края даже на работната седмица. През това време ми бе поднесено деликатно меню за храна и напитки. Давах си сметка , колко жалко изглеждам в петък вечер. От разговора ми стана ясно , че не водя и преговори за погасяване на външният дълг.   Успешно покрих критериите за  рицар  на „Селският орден”  с хендсфри.Успях да поръчам с пръст забит в менюто, като копието на хан (кан) Аспарух  - 681 година. Деликатно и тихо  ме запитаха дали за тук или вкъщи.  Приключих с  телефонирането. Поръчах си и една бира – ей така за разкош и да убия петъчната поличба. Те ФК Левски 10 години не могат с милиони левове  друга да счупят  , ама аз ....  Момичето ми сервира пицата и ми пожела добър апетит. Отсервира и се поинтересува дали ми е харесало.  Поисках да платя и получих сумата 9,78 лв. Колко удобно да дам 10 лв.
Имах 20 левова  банкнота и монета от 2 лева . Бях решил да дам бакшиш  10 %  (1 лев) , но имах само тази монета и това осъзнато  ме зарадва.  Поставих ги върху сметника (папието) и казах – Върни ми 10 лева.  Детето се зарадва и ме изпрати така както и ме посрещна – искренно с красиви пожелания.
А какъв ми беше денят? Ужасно натоварен и малко зловещ петък. Един от онези  дни, в които всичко трябва да се  случи  точно днес и ако може точно  в 13:13 ч.,  като  всеки следващ клиент иска среща точно в 13:13 ч. Магнита за неадекватници е включен. Те се реят във времеви пространственият континиум, а ти силно ги привличаш. Каквото барна се чупи или разпада. Поради тази причина  всяко ходене по малко нужда е в клекнало положение.  По законите на класическият българин трябваше да сговня и аз деня на някой друг, да ругая, сумтя, гледам лошо и задължително да не оставя бакшиш.
Дадох си сметка , че това момиче ме обслужи ...отлично . Тоя мъник на я има 20 години, я не.   Не показа чудеса от сервиз ( то няма и как де -  пица с бира) . Но казано просто тя се интересуваше от това дали аз „Рицарят”  съм доволен от храната, като преди това ми пожела     „ Добър апетит”. Огромни , непобедими оръжия  бяха  използвани – усмивка, деликатност, благина и  ГОСТОПРИЕМСТВО.  Предполагам ,  че сигурно е от бедно семейство , като мен. Сигурен съм ,че ако остане повече време в професията ще стане достоен  майстор в нея. 
С тъга се сещам колко мои сънародници откровенно обидно използват „сервитьорче” и „барманчЕ”. А тези хора работейки в чужбина или получавайки бакшиш в България от чужденци , докарват повече пари в икомиката на страната отколкото чуждите инвестиции привлечени от вечните длъжници на народа – политиците. 
Бакшиша драги мои приятели е въпрос на национална трапезна култура – нещо което ние тепърва трябва да развиваме. НИЕ.Поведението на маса в заведение не се учи в училище,  държавата не и пука за него и за нас като цяло, то е ясно. Това е модел, който се показва от родителите в ранна възраст и се учи от околните в по-напреднала. От НАС зависи.
Бакшиша е прието да бъде  8-10% от стойността на сметката. В случай , че си доволен от обслужването .  Заплатата на сервитьора обикновенно не е калкулирана в цената на салатата ви например. Тя е  формирана така , че голям процент от нея се състои именно от парите дадени на ръка. Често в оборотните заведения заплата за сервитьора – НЯМА. Тези условия са мотива на  изпълняващият тази длъжност да се постарае, за да получи добро възнаграждение.  Бъдете справеливи  когато плащате, замислете се дали сте получили услугата , която очаквате и колко всъщност струва тя. Има една съществена разлика и тя е между носенето на храна и напитки  и доброто обслужване.  В този свят всичко си има цена.
Анализирайки защо дадени хора не оставят парички в сметника, стигнах до следните изводи: 
-          Някой семейства  ,поколения наред не са работили в обслужващата сфера . Трудят се честно  в някоя фабрика например.  Получават парите си, точно както са се разбрали с работодателя си между 3 и 8 число всеки месец.  Те не могат да си представят свят, в който се плаща за това - другото нещо. На бележката пише 19.78 лв. Даваш 20 лв . търсиш 12 стотинки или 0.12 лв. Просто и ясно. Разни хора , разни идеали .... Ако детето им случайно обаче излезе от тази неидеална среда, почне работа в местното кафе за 300 лв + бакшиш, прибере се с тъжен поглед и каже – Мамо , тате  -12 часа топуркане по калдъръма, 72 маси, 600 лв. оборот  - 11,34 лв. бакшиш. Какви са тези хора?  Тогава техният свят узнава за един друг – този на слугата.
-          Нямам пари. Редовно съм така. Не само аз, това е ясно и разбираемо.  На всеки се случва да посети представление в  театър – „Кинтонемия”. Варианта според мен е – по-добре малко отколкото нищо.  Повярвайте ми оценя се .
-          Не ми се дава. Има и такива дни. Дори аз като бивш кадър от обслужващата сфера си имам своите тайни скръндзливи моменти.  Човещинка.
-          Колкото повече – толкова повече. Има ама не дава . Класически нео богаташ с претенции и изисквания . Бакшиша е  тема няпонятна. Обикновенно обикаля различни сцени (заведения ) , но понеже журито(персонала) е едно и също – получава нулево внимание . Лошо е да имаш пари, но да не можеш да ги похарчиш правилно.
-          Мастър – знае , че обслужването си има цена. Без да дава екстремни суми получава внимание, добра храна и напитки навреме. Посрещнат е с уважение в заведението.   Спазва 10 златни %  и  има висок социален статус .
-          Меценат – влезе в заведение закичи със 100 кинта всеки от персонала , направи 3000 лв сметка. Остави 500 бакшиш.  Цар.
Всъщност с бакшиша казваш – Оценям труда ти. А хората,  който са го получили са длъжни винаги много да се стараят.







Коментари