Консумацията на кафе еспресо в България е сериозна. Много са
и търговските обекти , които предлагат тази напитка. Ще се фокусирам върху
тези, които работят с професионални машини – кафетерии, барове,
ресторанти. Много нови обекти отварят
всяка година и понякога собственици и персонал не са достатъчно запознати с
някой рядко коментирани тънкости. Искам
да похваля и големите вериги заведения и някой специализирани COFFEE SHOPS , за качеството, което получаваме. В по-малките обекти обаче е по-трудно ,
големите фирми вносители и производители нямат възможност да им пратят
своите Баристи за обучение, персонала се
сменя често и т.н.
Като стане дума за калкулация на едно еспресо мнозина вдигат
рамене. Нека ви помогна. Първо се уточнява
грамажа на смляното кафе. За професионална машина той е минимум 7 грама. Може
да работите с 8 или 9 според вида кафе, кафемелачка и еспресо машина. Да вземем минимума 7 гр. Един килограм кафе разделено на 7 грама прави
– 142 кафета. (1000/7= 142). Ако пакета
кафе с този грамаж струва 20 лв. -
20/142=0.14лв. Елементарно – едно кафе – 14 стотинки. Отделна тема е какво кафе получаваме за 20
лв. Тук правим примерна калкулация. Ако
добавим и захар пакетче 3 бр (2 гр.)
струват 0.021
лв. Това се получава, ако купим 800 бр. За 5,70 лв.
5.7/800=0.007
0.007*3=0.021 лв.
Кафява захар – 5,2 лв за 150 бр.
5.2/150=0.035 лв.
Т.е. ако кафето е с
кафява захар 2 бр.
2*0.035 лв. = 0.07лв.
Тук да спомена, че неслучайно когато става дума за прословутата кафява захар много
собственици се принудиха да сложат захарници по масите. Като това е добра идея
– икономична и екологична.
Така:
КАФЕ = 21 стотинки
ЗАХАР = 3 стотинки (осреднено между бяла и кафява )
ТОТАЛ= 24 стотинки .
ГОТОВО .
Само, че има още нещо. Водата като количество не я смятам – нищожна
сума е . Но не и токът. Професионалната
кафемашина е между 2 и 3 KW. Разбирайте
колкото един бойлер.Тя също по правило не се спира, ще обясня защо в следващата
си публикация. Кошмарен консуматор на
електро енергия е за всяко домакинство
или стопанство. Предвид сметките, които съм плащал в малко заведение съм изчислил
, че 150 лв. отиват само за кафе
машината. (Нека по запознатите ме поправят, нискотокова специалност съм
завършил в Електрото J) .
Ако продавате по 50 кафета на ден в някое малко кафе. Това
прави по още 10 стотинки на чашка. Т.Е.
КАФЕ = 21 стотинки
ЗАХАР = 3 стотинки (осреднено между бяла и кафява )
ТОК= 10 стотинки
ТОТАЛ= 34 стотинки .
Извод- 50 % от себестойността отива за ток. Не е много. Но е добре да го имаме предвид
особенно, ако решим да правим промоции.
Нека и драгите клиенти на заведения не бързат да надигат вой
за цената на любимата си напитка. Още повече , че често консумират само нея. Привилегията
да си пиете кафето при комфортна
температура има ред други разходи – електроенергия за отопление( охлаждане) ,
заплати, осигуровки , наем и ред още такси и данъци. Пийте си кафето с наслада и подкрепяйте
местният бизнес.
Да завърша лирично. По морето казаме – Кеф цена няма .
Коментари
Публикуване на коментар