Кафе машина – елементарно. Кой не е работил с нея?
Правим най-страхотното кафе !!! Модерен слоган.
ИЛИ
Бодрият другар, безстрашно брани барманските
идеали!!!
Един
от нереализираните тоталитарни лозунги , които не доживяхме да прочетем.
Няма
барман, няма и заведение, което да не се похвали с изключително доброто си
кафе. Много често наистина е така.
Медала
обаче винаги има две страни . Може да се случи и така, че докато бармана авансово хвалебства
ободряващото си творение, да видиш как
при титаничната преса, която прилага върху смляното кафе в ръкохватката си
вкарва половината рамо в ухото. Цялата тежест на тялото е стоварена там -в
китката на дясната длан. Само големият пръст на левият крак заземява тялото с
повърхността на тази грешна планета. Момента в който Българският бог на кафето
– г-н Дъбов би му забил една светкавица. Следва тънка като игла струя ,
предшествана от задължителните „простатитни” и несигурни накапвания на старта. След много повече от
половин минута имаш своето така наречено еспресо. За тези , които поназнайват как се прави
правилно- Кафе Еспресо това бе най-лошият сценарий . Да не дава Господ. И да не вижда Дъбов – националното ни богатство в областта.
В
нашето отечество критици, мразещи и мрънкащи има даже и за износ. От туризъм ,
футбол (вече даже бокс ,тенис,...) и
медицина разбира всеки. Първите, ако им
оставиш двойка туристи да ги настанят в хотел с 10 стаи. Единият ще го изгубят
, другият ще го контузят. Вторите, като
ритнат топката силно напред тя лети бавно надолу и малко назад. Третите, зъб ги
боли - жулят ракия и мажат с първак - после системи и ампутиран крак.
Без
да мрънкам , мразя и критикувам да споделя набързо, какво аз знам по темата. Но
без да навлизам дълбоко в нея. Ей така, като пенсиониран барман. Моите ученици
отдавна ме задминаха и се гордея с това. Нека ме поправят, там където съм изтървал
нещо.
Самото
кафе на зърна има няколко основни
врагове – контакт с въздуха и влагата. При първото изветрява, при второто
мухлясва. Добре е винаги да го държим в ограничен контакт с околната среда. Според едни това е
хладилника, като място с постоянна температура. За мен това си е някой шкаф под
бара далеч от топлинни източници и вода . Най – удачно е отвореният пакет кафе
да се сгъне, така че да излезе въздуха от него и да се застопори с тиксо.
Контейнера
с кафе на кафемелачката крие своята малка тайна на всеки бар. Етеричните масла,
на които е богато кафето полепват по стените и с времето благодарение на
температурата, въздуха и малко влага си образуват своя малък миризлив
свят. Може да убиете тази вселена, ако
поне един ден в седмицата миете тази своеобразна галактика. Изчакайте и да
изсъхне моля.
Защо
е нужно да не сипваме цялото количество от пакета в кафемелачката? В случай, че
можете да продадете 150 кафета в рамките на 3-4 часа, наистина няма смисъл. Ако
обаче продавате 60-70 кафета или по-малко на ден, ще изложите зърната на вредни
въздействия. Отделно се препоръчва вечер
кафето да се изважда от контейнера и да
се прибира в херметичен съд. Събития идеални за една баня на толкова обсъждания
контейнер.
А
как всъщност се настройват кафемашината и кафемелачката, за да получим желаното
качествено еспресо, с което да се хвалим? Всъщност първият уред се настройва от
техниците и там не може да въздействате (поне на повечето модели) .
Регулира се кафемелачката,
като се почва от грамажа – настройваме контейнера на примерно 8 грама. След това регулираме едрината на смляното
кафе. Не трябва да е много ситно като брашно , но и не трябва да е едро като
пясък. Правят се няколко последователни
проби. Едно кафе еспресо (30-40мл. ) трябва да изтече със струя дебела колкото
кибритена клечка за около 25-28 секунди. Най-важното е крайният продукт да се
хареса като вкус на вас и вашите клиенти.
Кафе машината не се изключва вечер. Почистените
ръкохватки се поставят на главите(групите) за да са с еднаква температура с
машината. В противен случай първите
кафета сутринта няма да са еспресо.
Филтъра и вътрешната част на ръкохватката се почистват
старателно със специални препарати . Аз винаги съм използвал „специален” български обезмаслител „Блясък” – един от
най-силните, с които съм работил. Върши чудесна работа. Напръсквам, оставам да
подейства, измивам, изплаквам, сглобявам ръкохватката с филтъра и я връщам на
мястото.
Други основни правила:
-След
всяко пуснато кафе измивайте ръкохватката с гореща вода от главата или
накрайника за гореща вода;
-След
всяко зареждане със смляно кафе на ръкохватката, забърсвайте със суха гъба за
миене горната повърхност на ринга на цедката. Тя трябва да прилепя точно до гуменото
уплътнение на главата. Ако има останали зрънца тя се наранява и почва досадното
капене и оливане на чашите.
-Чашите за кафе трябва да са топли и сухи. Чинийките само
сухи е достатъчно.
Пишейки този материал
разгледах следните страници. Препоръчвам ги:
Коментари
Публикуване на коментар